Shrek: Stian Ludvigsen gjør en overbevisende Shrek.
Med en overflod av kostymer, eventyrlig scenografi og flotte masseopptrinn tok Shrek The Musical en fullsatt Sarpsborg Scene med storm torsdag.

Diorama sang dans og drama er den andre teatergruppa i Norge som våger seg på musikalversjonen av Shrek. Sandefjord teaterforening var den første. Det var et ganske dristig valg, for Shrek er en mektig forestilling. Her er det overdådige kostymer, imponerende scenografi, krevende musikk, masse skift og mange rekvisitter å holde styr på.

Den første filmen om Shrek kom i 2001, og i kjent amerikansk stil har produksjonsselskapet Dreamworks kommet med flere oppfølgere.

Musikalen basert på filmen hadde premiere på Broadway i 2008. Så det er ikke et hvilket som helst prosjekt Diorama her har gitt seg i kast med.

I tillegg er det et faktum at Diorama opprinnelig hadde tenkt å sette opp Løvenes Konge. Men på grunn av innstramninger på rettighetssiden fra Disneys side, så valgte Diorama å bytte oppsetting rett før jul.

Shrek og Esel: Et høydepunkt i musikalen er Shreks møte og samspill med Eselet-spilt av Daniel W. Theodorsen.

Dermed hadde barneteateret i prinsippet drøye to måneder på seg til å få på plass Shrek The Musical.

Og publikum fikk møte en virkelig eventyrforestilling. Her er det store drager, høye tårn, prompende utedoer og voldsomme musikk og dansenummer.

Shrek bygger på en klassisk ramme, nemlig den om outsideren, som blir stående utenfor fordi han ikke er som oss andre. Som blir møtt med fordommer på grunn av utseende eller bakgrunn. Teaterhistorien er full av slike historier. Monsteret Shrek trives best alene i en sump, fordi han alltid opplever at hans spesielle utseende støter folk bort. Og ingen tar seg tid til å finne den egentlige personen Shrek bak det skremmende ytre.

Men Shrek er ikke alene. En dag krysser en rekke merkelige figurer hans vei. Alt fra Pinocchio, Peter Pan og Ulven og de tre små griser dukker opp hos Shrek – fordi de er blitt utstøtt av Lord Farquaad. De er blitt utstøtt som «raringer» akkurat som Shrek selv.

Men Shrek ønsker fred og ro. Derfor tar han på seg oppgaven med å lede denne utstøtte flokken tilbake til Lord Farquaads kongerike – Duloc.

På veien møter Shrek det lystige eselet, en skummel drage og prinsesse Fiona. Ved ferdens begynnelse vet ikke Shrek at disse møtene kanskje skal forandre hans liv.

Kongen: Lord Farquaad spilles av Jonas Gjestad Bergløv som også er musikalsk ansvarlig.

140 aktører fordelt på flere partier har bidratt til at denne forestillingen er blitt realisert.

Diorama har idag nesten 200 medlemmer fordelt på hele seks partier.

Stian Ludvigsen, kjent fra stykker som Sverdet, Stabbur Nilsen i Fredrikstad og Tidsvandringen, spiller Shrek som voksen.

Nora Christine Karlsen, Beatrice Lystad Akselsen og Sarah Helene Gjestad deler rollen som prinsesse Fiona. Alle tre er sangere med masse erfaring, sine unge år til tross.

Daniel W. Theodorsen spiller rollen som Eselet og Jonas S. Gjestad Bergløv spiller Lord Farquaad. Han har vært med i Brottet på Hvaler og bor for tiden i Oslo der han er programleder i radiokanalen NRJ.

I oppsettingen har Gjestad Bergløv også lagt stemmer til musikalens 25 sanger.

Anne Mari Elvestad og Wanja Engdal står for både regi, produksjon og koreografi. Ida- Serine Brynildsen har også hatt en finger med i spillet på det meste av dans og regi.

Stykket spilles nå to ganger lørdag og to ganger søndag.

Tekst og foto: John Johansen (Sarpsborg Arbeiderblad)
Categories: Nyheter